2010-10-18 17:06:31• hírek • Szatmar.ro

Lejárt a határidő

Szeptember 30-a volt az utolsó napja a helyi adók és illetékek kifizetésének.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Pénzügyi és Adóhivatalának munkatársai elkezdték a lakosság felszólítását tartozásuk rendezésére.

Október 4-15-e között már hozzávetőleg 4000 jogi személyt értesítettek arról, hogy elmulasztották helyi adójuk kifizetését. Dan Mirel, az intézmény egyik vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, eddig hozzávetőleg 21 ezer magán-, illetve 4 ezer jogi személy nem fizette ki kötelezettségét. Ez megfelel az utóbbi három év átlagának.

A fizetéskötelesek 79,93%-a, szám szerint 30 799-en rendezték eddig számlájukat a hivatallal szemben, míg a jogi személyek 85,58%-a. Mirel szerint a jogi személyek mindig is jobb fizetők voltak, hiszen könyvelőkkel rendelkeznek, akik odafigyelnek arra, hogy ne kelljen büntetést fizetniük. A hivatal azonban elnéző a későn ébredőkkel szemben is, a határidő után még 15 napi türelmi időt adnak ugyanis, és csupán ez után kezdik meg a havi 2%-os adónövelést.
Közölte azt is, elnézőek azokkal szemben is, akik nem tudják egyszerre kifizetni illetéküket, így két-három részletben is elfogadják ezt.

A gazdasági válság idén érezteti először negatív hatását a hivatal életében, hiszen 2010-ben a tavalyi év bevételének csupán 95%-ára számíthatnak, míg az állami kincstár prognózisát 20%-al teljesíti alul és egy 33 milliós hiánnyal számolhat. E hiány egyik oka az, hogy rengeteg vállalkozás szűnt meg csődeljárás miatt. Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak ilyen ügyben, ezen cégek nem adókötelesek, tehát nagy kiesést okoznak a gazdasági életben.
A vizsgálatok befejezte után azonban az ingatlanok, járművek stb. visszakerülnek az adókötelesek csoportjába, így újra bevételi forrást jelentenek a helyi önkormányzatnak.


Büntetésként adótöbletet kell fizetni
Büntetésként adótöbletet kell fizetni


A pénzügyi szakember felhívja azon lakosok figyelmét, akik úgy gondolják, nem fizetik ki kötelességüket, bármi nemű büntetésüket, mivel ezek idővel elévülnek, hogy a hivatal 10 éven keresztül figyelemmel kíséri minden adóköteles lakos pénzügyi mozgását és a kellő időben fellép annak érdekében, hogy a tartozásokat behajtsa.

Azt is elmondta, hogy 2000 óta - a hivatal megalakulása óta - nem volt még rá példa, hogy magánszemélytől foglaltak volna le tárgyakat, ingatlanokat, azonban, ha ez szükséges, megteszik.
A lakosoknak iratcserére, adás-vételi- és egyéb szerződésre lehet szüksége, amiket nem kaphatnak meg, csupán adósságuk kifizetése esetén, tehát érdemesebb időben rendezni mindennemű tartozást, mielőtt az felgyűl.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: